Pořádá: Horizont Blansko Technická podpora: WW8 expedition group Další pořadatelé: Rajbas
Čajovna a klub Ulita
Audiovisual
KSMB
Kola Novák - vše pro sport... Jsi 381097. návštěvník
Twitter Facebook
Hlavní partneři Portál Jihomoravského kraje Pivovar Černá Hora Jurek S+R Hlavní mediální partneři Lidé a Země HedvabnaStezka.cz Partneři Gatema s.r.o. WARMPEACE TATSUNO Benč Cestovní kancelář Kudrna Pekárny Blansko a.s. Hotel PROBE Český spolek horských průvodců ALPSPORT s.r.o. Horolezecký materiál TRASKO a.s. Weber RADIO ČAS Český rozhlas Brno Časopis Dobrodruh Nakladatelství Jota Obchod ALIQUIS AdventureMenu Moravský kras AV MEDIA Alpský klub Sitting wolf

Zdeněk Motyčka (*1969)

Vytvořeno: 19. 10. 2009 21:59
Poslední úprava: 20. 10. 2009 23:23

speleolog, potápěč, fotograf

Zkoumání jeskyní se věnuje od roku 1983, od 1984 člen České speleologické společnosti, od roku 2004 její předseda. Objevitel řady jeskyní, organizátor a účastník desítek speleologických expedic v Polsku, Rumunsku, Rakousku, Slovinsku, Francii, Černé Hoře, Mexiku. Od roku 1993 se společně s kolegy zabývá výzkumem Amatérské jeskyně - nejdelší jeskyně v ČR.

Je autorem desítek odborných i populárních článku, spoluautor několika knih. Téměř 20 let se věnuje fotografování v jeskyních, jeho snímky můžete vidět v mnoha časopisech a publikacích, v roce 2003 vydal vlastní obrazovou knihu Mezi nebem a podzemím. Před několika dny spatřila světlo světa fotografická kniha Podzemí neznámé, které je spoluautorem a která nese podtitul 30 let České speleologické společnosti ve fotografii.

proč speleologie, jaké byly začátky?

Na počátku byla zvědavost a touha po dobrodružství, kterou jsme společně s několika spolužáky uspokojovali ve spleti brněnské kanalizační sítě, sklepech a kolektorech. Logickým pokračováním byly první výpravy do Moravského krasu, kde se nám naskytla možnost navštívit opravdové jeskyně. Další kroky už vedly k organizovaným jeskyňářům do tehdejší ho Speleologického klubu, první bádání, první vertikály, první, byť zatím drobné objevy.

Od těch dob již uplynulo 26 let a postupem času jsem dospěl až do současného stádia, kdy se kromě bádání také intenzivně věnuji práci pro Českou speleologickou společnost a popularizaci našich výsledků a speleologie obecně.

úspěchy, objevy...

Těžko hovořit o jednom největším úspěchu, neboť jsem prošel určitým vývojem a speleologie pro mne dnes znamená především výzvu k objevování nových, neznámých jeskyní, zatímco dříve měla povahu spíše sportovnější. Dnes už bych neopakoval sestup do nejhlubší světové vertikály Vrtiglavica hluboké -643 m, jenom proto, že je nehlubší. Raději věnuji čas a energii hledání nových možností, organizování výprav tam, kde jsou stále bílá místa a dosud neobjevené jeskyně. Takovým místem je například východní pobřeží mexického poloostrova Yucatán, kde se nám během posledních šesti let podařilo objevit 35 km nových jeskyní, což také považuji za jeden z největších úspěchů.

a plány?

Na světě je celá řada míst, kde lze předpokládat objevy rozsáhlých jeskyní. Mými favority jsou Mexiko a Balkán, na které se hodlám soustředit. Významným cílem je také uspořádání Světového speleologického kongresu v Brně v roce 2013, neboť se nám v letošním roce podařilo uspět s naší kandidaturou na jeho pořádání.