Pořádá: Horizont Blansko Technická podpora: WW8 expedition group Další pořadatelé: Rajbas
Čajovna a klub Ulita
Audiovisual
KSMB
Kola Novák - vše pro sport... Jsi 380472. návštěvník
Twitter Facebook
Hlavní partneři Portál Jihomoravského kraje Pivovar Černá Hora Jurek S+R Hlavní mediální partneři Lidé a Země HedvabnaStezka.cz Partneři Gatema s.r.o. WARMPEACE TATSUNO Benč Cestovní kancelář Kudrna Pekárny Blansko a.s. Hotel PROBE Český spolek horských průvodců ALPSPORT s.r.o. Horolezecký materiál TRASKO a.s. Weber RADIO ČAS Český rozhlas Brno Časopis Dobrodruh Nakladatelství Jota Obchod ALIQUIS AdventureMenu Moravský kras AV MEDIA Alpský klub Sitting wolf

Petr Kašpar (*1977)

Vytvořeno: 13. 10. 2012 17:37
Poslední úprava: 13. 10. 2012 17:59

filmový režisér a organizátor expedic

Petr Kašpar

Po přerušení studií odešel za zaměstnáním do Prahy, aby propadl kouzlům audiovizuální a kamerové techniky, výrobě multimediálních prezentací. Tvorbě filmů s outdoorovou a sportovní tématikou se věnuje od roku 2000 a v následujících létech se postupně se dostává do podvědomí díky prezentacím vodáckých expedic.

Vlivem nadšení do cestování a dobrodružství i díky možnostem, které mu dává jeho práce, se snaží pomáhat v oblasti technického zajištění festivalů, ale i výprav horolezců, vodáků a dalších dobrodruhů. V roce 2004 založil občanské sdružení WW8 expedition group, se kterým podniká několik náročných vodáckých výprav na dosud nespluté řeky v Indii, Etiopii a dalších lokalitách po celém světě. Za osobně nejvýznamnější pokládá expedice Ganga 2003, Alaknanda 2006 a Dintchyia 2007.

Vedle organizování expedic a technického zabezpečování řady outdoorových a cestovatelských festivalů, se stále více prosazuje ve filmařském světě a sbírá první zasloužená ocenění.

Na konci roku 2010 dostává „lano“ od producenta a uznávaného režiséra Steva Lichtaga a v nově vzniklé nezávislém filmovém studiu Twin Star Film poznává krásu, náročnost i záludnosti 3D filmové tvorby.

Na Rajbas (kde je pravidelným hostem) přijede uprostřed práce na projektu Aldabra – Zapomenutý svět (bezprostředně po návratu z unikátního atolu uprostřed Indického oceánu) a představí svůj nový film Sandstone.

Výběr z filmové tvorby:

HLÍNĚNÁ ŘEKA, scénář, střih, režie: Petr Kašpar Kamera: Petr Kašpar, Honza Lásko, 29 min. ČR 2008

Přesto, že je naše země již skoro celá zmapována a objektivy satelitů sledují skoro vše, jsou na zemském povrchu stále neprobádaná místa. Jedním z nich je tajůplné údolí řeky Dinchiye v oblasti Kaffa na západě Etiopie. A právě sem se vydala parta Česko-slovenských vodáků.

SLZY KONGA, režie, střih: Petr Kašpar, scénář: Lenka Klicperová, kamera: Olga Šilhová
40 minut. ČR 2009

Dokument natočený v průběhu eskalace bojů v Demokratické republice Kongo ukazuje dramatické příběhy tamních žen a dětí. Přes deset let je východní Kongo uprostřed válečného běsnění. Několik generací nezná nic než válku a násilí. Příčinou neštěstí země je paradoxně její bohatství - zejména zásoby coltanu, nerostu, bez něhož se dnes neobejde žádný mobilní telefon ani notebook. Jde o obrovský byznys, který roztáčí spirálu smrti, z níž není úniku.

No.9 MANASLU, režie: Petr Kašpar, námět a kamera: Radek Jaroš, scénář: Marek Kožušník, 28 min. ČR 2009

Výstupem na Manaslu (8163 m)sne 29.4.2009, v den svých 45. narozenin, překonal Radek Jaroš rekord Josefa Rakoncaje. Vystoupil na devět ze 14 himálajských osmitisícovek. Horolezec z Nového Města na Moravě lezl na Manaslu sám; své zážitky zachytil na filmovou kameru.

Petr Kašpar Petr Kašpar Petr Kašpar

ZTRACENÝ HORIZONT, režie: Petr Kašpar,scénář: Petr Kašpar, Marek Kožušník, 52 min. ČR 2010

Manaslu, Gasherbrum, Šiša Pangma. Výpravy na nejvyšší vrcholy Himalájí a Karakoramu v zimě, kdy se sem odváží jen opravdoví dobrodruzi. Úspěchy a prohry. Ledovcové trhliny a laviny. Zákulisí dnešních horolezeckých expedic.Tři expedice, tři příběhy, které vypráví tři lidé. Pojítkem je polárník a horolezec Milan Wlasák.

SANDSTONE, režie: Petr Kašpar, producent: Twin Star Film, 30 min. ČR 2012

Dokument popisuje unikátní lokalitu pískovcových skal Broumovska. Od slezení Krále uplynula dlouhá doba. V Adršpachu, Teplických skalách, na Ostaši a v Broumovských stěnách vznikly tisícovky lezeckých cest a nové stále vznikají. Každá má svůj příběh, každá je něčím ojedinělá. Styl lezení se měnil. Ovlivňovali jej lezecké trendy i vývoj lezeckého vybavení.

Autoři filmu vybrali zásadní cesty jednotlivých dekád, které představí současní lezci Jitka a Luboš Mázlovi, Dušan Stoupa Janák a bratři Stráníkovi. Filmem provází i legendy místních skal Bohumil sýkora a Tomáš Čada. Oba se nesmazatelně zapsali do historie pískovcového lezení.

Dokument chce mezinárodní lezecké komunitě připomenout, co je to „místní písek“. Jedinečnost lokality, pravidla a zvyklosti, které jsou spojeny s lezením na Broumovsku. Dotýká se vývoje lezení i současné problematiky, která rozděluje komunitu lezců na „klasiky“ a sportovní lezce, kteří posouvají laťku obtížnosti k vyšším hodnotám.

Film byl uveden na Mezinárodním horolezeckém filmovém festivalu v Teplicích nad Metují 2012 pod názvem „Pískaři“, kde získal Cenu za nejlepší dokument (kdy ocenil špičkovou práci kameramana a čisté ztvárnění tématu) i Cenu diváka.

(pátek 23.11. Kino Blansko, od 19:00 hod. PETR KAŠPAR: SANDSTONE)

Petr Kašpar Petr Kašpar