Pořádá: Horizont Blansko Technická podpora: WW8 expedition group Další pořadatelé: Rajbas
Čajovna a klub Ulita
Audiovisual
KSMB
Kola Novák - vše pro sport... Jsi 380485. návštěvník
Twitter Facebook
Hlavní partneři Portál Jihomoravského kraje Pivovar Černá Hora Jurek S+R Hlavní mediální partneři Lidé a Země HedvabnaStezka.cz Partneři Gatema s.r.o. WARMPEACE TATSUNO Benč Cestovní kancelář Kudrna Pekárny Blansko a.s. Hotel PROBE Český spolek horských průvodců ALPSPORT s.r.o. Horolezecký materiál TRASKO a.s. Weber RADIO ČAS Český rozhlas Brno Časopis Dobrodruh Nakladatelství Jota Obchod ALIQUIS AdventureMenu Moravský kras AV MEDIA Alpský klub Sitting wolf

O Rajbasu 2012

Vytvořeno: 4. 5. 2012 18:32
Poslední úprava: 15. 11. 2012 22:36

Čtrnáctý ročník festivalu filmů, setkání a dobrodružství proběhne 23.-25. listopadu.

Akce probíhá pod záštitou starosty města Blanska Ing. Lubomíra Toufara as podporou Jihomoravského kraje

"Rajbas byl první fesťák, který nás přijal a to zůstává ve mě dodnes. Nikde jsem nezažil atmosféru jako v Blansku. Je to křižovatka. Místo, kde si i přednášející můžou sednout a vzájemně se poznat."

Petr Kašpar, filmový režisér a producent

Letošní ročník má v podtitulu "Za horizonty celého světa a nejen ve stopách zeměměřiče a cestovatele Kašpara Krásy Blanenského", z čehož plyne, že nás reportáže a prezentace opět zavedou do nejrůznějších zajímavých míst světa.

Cestovat se dá prostorem i časem a dokonce lze tohle někdy zažít v jednu chvíli na jednom místě. Letos jsme se k takovému cestovaní rozhodli přidat ještě dávku humoru a recese. Inspirace přišla paradoxně až z daleké Britské Kolumbie, odkud nás kanadský geolog a krajan Vojtěch A. Gregor (mezi pamětníky horolezci a jeskyňáři známý jako Celofán) upozornil na dosud méně známé stopy slavného blanenského rodáka Kašpara Krásy. Postavy, která se zapsala do dějin našeho regionu v mnohém, ale opomíjena však až dosud zůstávala její životní etapa cestovatelská a zeměměřičská. Ve 14. ročníku se tedy pokusíme tuto mezeru zaplnit a těšíme se, že se do objevování nových faktů a popularizace osoby, která je úzce spojena s ruchem cestovním našeho regionu zapojí aktivně účinkující i návštěvníci.

Kašpar Krása

O novinkách i známých faktech ze života Kašpara Krásy budeme zde na webu průběžně informovat. Ale nebojte se, ani letos nezůstane pouze u jednoho tématu. Věříme, že se podaří při osvědčené programové struktuře sestavit pestrý program jako v předchozích létech. Není důvod měnit.

Akce je zůstává především místem setkání lidí stejných zájmů. Opravdově zkušených, kteří třeba stoupají k vrcholům osmitisícových hor nebo sjíždí divoké peřeje řek, potápí se do hlubin oceánů, odhalují taje neznámého podzemí... Stejně však i těch, kteří na svá velká dobrodružství teprve čekají, přijdou se jen pobavit, hledat inspiraci nebo jen chvíli snít.

Dobrodružství nejen na plátně, ale už i cestou na festival. Existuje spousta filmových soutěží, ale Nafest se může pochlubit originalitou! ...takovou, že pravidlem posledních let festivalu je jinde neobvyklá věc. Vrcholem pro mnohé není vystoupení exkluzivních hostů ani projekce filmů špičkových profesionálních tvůrců. Pro většinu diváků bývá vrcholem první projekce amatérských dokumentů natočených během cesty na festival. Těšíme, že tomu tak bude i letos.

Tradiční program:

 

Je soustředěn do tří víkendových dnů a nejedná se pouze o pasivní sledování besed a filmových projekcí. Součástí jsou závody, koncerty, workshopy, tanec i výprava do podzemí Moravského krasu.

OKEM DOBRODRUHA

 

Příležitost pro všechny, kdo objektivem kamery objevují krásy světa dobrodružství, dalekých cest a přírody. Nejsou určeny kategorie, jediné omezení je délka filmu do 15 minut.

 

  • FILMY A VÝSTAVY

    Cestování, outdoor a vizuální dokumentace patří k sobě.

  • HOSTÉ

    Pestré spektrum osobností ze světa filmu, cestování, umění a outdoorových aktivit.

  • MUZIKA

    Na žadném z ročníků nechybí. Jaká bude letos je v tuto chvíli  ještě překvapení...

  • WORKSHOPY

    Něco se přiučit a odkoukat. Na to je zde také příležitost

  • OPRAVDOVÝ OUTDOOR - program festivalu nezůstává za dveřmi sálů!

     

    • GRENA BĚH se zátěží soudku limonády

      Trať vede furt do kopce až k hospůdce na Hořicích. Výběh na "kyslíkový dluh" je výbornou příležitostí prověřit svou fyzičku.

    • RAJBAS PRAGULKA do podzemí krasu

      Vlhko, voda, bláto, lezení, plazení, krápníky a pravá jeskynní tma To vše čeká na účastníky v doprovodu zkušených speleologů. Jde se v malých skupinkách, takže kdo se včas nepřihlásí, má smůlu.

    • NaFEST z cest necest

      "Zajímavou cestu lze prožít snad kdekoli, tak proč ne směrem na festival?" Šanci mají outdooroví nabušenci i recesisté. Do Blanska se dá přece doplavat, doběhnout, doletět, dolyžovat, doazimutovat vyhrává nápad! Podmínkou je každou přihlášenou cestu filmově či fotograficky zdokumentovat.

    • MEGBOLONDUL

      Šifrovací noční hra v ulicích města a blízkém okolí je jedna z možností jak naplno prožít první festivalový večer a často i celou noc.

Proč přijet na Rajbas?

Protože je to festival, který můžete prožít jen u nás v Blansku a nikde jinde!!!

Pořádá Sdružení Horizont za spolupráce dalších spolupořadatelů, záštitu nad jeho konáním tradičně přebírá starosta města Blanska.