Pořádá: Horizont Blansko Technická podpora: WW8 expedition group Další pořadatelé: Rajbas
Čajovna a klub Ulita
Audiovisual
KSMB
Kola Novák - vše pro sport... Jsi 380465. návštěvník
Twitter Facebook
Hlavní partneři Portál Jihomoravského kraje Pivovar Černá Hora Jurek S+R Hlavní mediální partneři Lidé a Země HedvabnaStezka.cz Partneři Gatema s.r.o. WARMPEACE TATSUNO Benč Cestovní kancelář Kudrna Pekárny Blansko a.s. Hotel PROBE Český spolek horských průvodců ALPSPORT s.r.o. Horolezecký materiál TRASKO a.s. Weber RADIO ČAS Český rozhlas Brno Časopis Dobrodruh Nakladatelství Jota Obchod ALIQUIS AdventureMenu Moravský kras AV MEDIA Alpský klub Sitting wolf

Saša Ryvolová (*1952) a Václav Lomič (*1959)

Vytvořeno: 22. 9. 2012 16:16

Trempka, světoběžnice a spisovatelka + potápěč, horolezec, kameraman a velitel výprav

Saša je bytost se sklonem k romantice, smyslem pro humor a širokým spektrem zájmů. Od mládí trempovala po vlastech českých a slovenských a stala se dlouholetou životní družkou barda Wabiho Ryvoly. Po otevření hranic začala opravdově cestovat a vytvořila spolu s novým životním partnerem Vaškem Lomičem známou cestovatelskou dvojici. Je autorkou řady článků a několika humorně laděných cestopisných knih: „Indonézie, batoh a já“, „S batohem Střední Amerikou“, „Tváře v prachu Etiopie“ a jednoho průvodce po Kokořínsku. Je současně i mistrem mluveného slova a její promítaní patří k tradičním programům Rajbasu.

Vašek je sportovec, životní kaskadér, iniciátor a vedoucí výprav do mnoha exotických zemí světa, v neposlední řadě také kameraman a autor snímků v soutěži "Okem dobrodruha", z nichž hned několika se dostalo v minulých letech ocenění poroty. V letošním ročníku představí svůj dokument z velikonočních Filipín a prý to bude nářez!

  • Sašo, měla jsi v životě naplánováno, že se staneš cestovatelkou a spisovatelkou?

    Jasně – už asi od pěti let. Četla jsem brzy a hodně – Ransomky, Verneovky, Cooperovky, Čtyři kapitány a Hayerdala... Místo na princezny jsem si hrála na Hrdinnou kapitánku Korkoránku – a někdy i na její tygřici Jiskru... První cestopis jsem napsala na skládaný toaletní papír, který mi nejvíc připomínal brožovanou knihu.

  • S Vaškem tvoříte sehranou dvojici. Stalo se někdy, že bys sis řekla (byť jen v ten okamžik), že s ním příště nikam nepojedeš?

    Těch okamžiků samozřejmě pár i bylo – většinou když náčelník rozhodl zahájit výstup na sopku o páté hodině odpolední (pod zn. jen žádné prostoje), nebo mi na průzkum domorodého trhu vymezil 25 minut! To si vždycky říkám, jakou pravdu má známý bonmot, že nehorší jsou ta smíšená manželství (tedy mezi mužem a ženou)... Ženská by mi něco takového přece NIKDY neudělala! Jenže ta by zase neuměla spravit foťák rezavým hřebíkem...

  • Vím o Vašem úžasném plánu. Je možné už prozradit podrobnosti?

    Dneska se těmhle věcem říká „projekt“, což nemám moc ráda (konstruktivní myšlení přenechávám ochotně Vaškovi, který je inženýr vzděláním i založením) – já bych to cítila asi tak na půl cesty mezi plánem a snem! Ale tak nebo tak: kdyby Svatý Krištof dopustil, v horizontu zhruba dvou let se chceme rozžehnat s našimi rodinami i právě vládnoucí garniturou, odletět na americký kontinent, kde máme spoustu přátel a s jejich pomocí si koupit nějaký zvlášť odolný model ojetého „dormobilu“ (nejlíp růžového se zelenými hvězdami) a střihnout si takovou menší cestu kolem světa. Že se to nedá stihnout za 80 dní je jasné, ale za dva roky nebo více by se snad dalo zvládnout docela dost. Začali bychom Kanadou, USA a Jižní Amerikou, a když dá Pámbu, třeba pokračovali trajektem na objezd Afriky a napříč Ásií... Žádný spěch, žádné „musení“... Třeba je to bláznivý nápad – ale HEZKÝ! Uvidíme...

  • Na letošní Rajbas přivezete prezentaci nazvanou „Příběhy Afriky“, je možné prozradit, kam nás zavedou?

    Příběhy setkání se zvířaty nás zavedou do Národních parků Zimbabwe, Zambie a Jihoafrické republiky. Podíváme se z největší blízkosti do očí nejen slonům, lvům, nosorožcům a hrochům, ale především budeme sdílet krátké okamžiky jejich životů - často dramatické, někdy komické, ale i dojemné. Zastavíme se u proslulých Viktoriiných vodopádů a projedeme na raftu divoké katarakty pod nimi - a mimochodem - nechcete si s námi také dopřát sto dva metrový adrenalinový bungee jump z mostu Viktoria Falls Bridge? V Zambii se pokusíme vypátrat místo, kde skončila poslední africká výprava Dr. Emila Holuba a nakonec se vydáme na trek do monumentálního pohoří Drakensberg v JARu.

Více o jejich cestách najdete: http://www.hicsuntleones.info/

(sobota 24.11, Dělnický dům, SAŠA RYVOLOVÁ: PŘÍBĚHY AFRIKY)