Pořádá: Horizont Blansko Technická podpora: WW8 expedition group Další pořadatelé: Rajbas
Čajovna a klub Ulita
Audiovisual
KSMB
Kola Novák - vše pro sport... Jsi 380455. návštěvník
Twitter Facebook
Hlavní partneři Portál Jihomoravského kraje Pivovar Černá Hora Jurek S+R Hlavní mediální partneři Lidé a Země HedvabnaStezka.cz Partneři Gatema s.r.o. WARMPEACE TATSUNO Benč Cestovní kancelář Kudrna Pekárny Blansko a.s. Hotel PROBE Český spolek horských průvodců ALPSPORT s.r.o. Horolezecký materiál TRASKO a.s. Weber RADIO ČAS Český rozhlas Brno Časopis Dobrodruh Nakladatelství Jota Obchod ALIQUIS AdventureMenu Moravský kras AV MEDIA Alpský klub Sitting wolf

Roman Vehovský (*1976)

Vytvořeno: 28. 7. 2012 15:31
Poslední úprava: 28. 7. 2012 15:33

profesionální stopař a amatérský fotograf

"Tak jako si nelze v nevěstinci koupit lásku, tak si ani nelze v cestovce koupit dobrodružství. Opravdové věci na prodej nejsou. Cenné zážitky občas bývají "zaplaceny" nepohodlím, potem a sebezapřením. Ovšem čím více 'zaplatíme', tím více se nám dostane."

Vyrazit do světa bez jasného cíle a nechat se jen tak unášet náhodou. Pro jednoho nepředstavitelný počin, pro druhého životní sen, který se ale málokomu podaří splnit. Roman Vehovský si tento sen splnil. Z roku na cestách se staly dva, ze dvou čtyři.. jaké to je žít "na stopu" sedm let svého života?

"Měl jsem nomádský sen. A stačilo přitom tak málo, aby se měnil ve skutečnost. Na cestě člověk nemusí být boháčem, stačí objevit cenu času. Doma se může jeden týden v hodině proměnit v měsíc. Z měsíce je v minutě rok. Na otevřené cestě čas plyne jinak. Zpomalí se. V rychlém sledu přicházejí prožitky. Takové, jaké zůstanou v mysli na dlouhý čas."

Roman na Rajbasu představí svou novou knihu CESTOU OSUDU A NÁHODY s podtitulem NÁVRAT S PODKOVOU. Krátce nás seznámí s jeho sedmiletou cestou a více povykládá o své návštěvě NOVÉ KALEDONIE a OSUDU KANAKŮ.

Novou Kaledonii objevil roku 1774 na své druhé výpravné plavbě James Cook. Tato země patří mezi "černé ostrovy". Tak se přezdívá Melanésii, etnicky vyčleněnému subregionu na jihozápadě Tichého oceánu. James Cook pokřtil zemi "Nové Skotsko". Jenže to byli Francouzi, kteří tenhle ostrov anektovali. Kanakům, původním obyvatelům, se to nelíbilo a nelíbí doposud. Krev v žilách místních obyvatel po generace tiše bublala. Při styku s francouzskou chladnokrevností se dostává do varu...

Více o knize

Fotogalerie