Pořádá: Horizont Blansko Technická podpora: WW8 expedition group Další pořadatelé: Rajbas
Čajovna a klub Ulita
Audiovisual
KSMB
Kola Novák - vše pro sport... Jsi 380478. návštěvník
Twitter Facebook
Hlavní partneři Portál Jihomoravského kraje Pivovar Černá Hora Jurek S+R Hlavní mediální partneři Lidé a Země HedvabnaStezka.cz Partneři Gatema s.r.o. WARMPEACE TATSUNO Benč Cestovní kancelář Kudrna Pekárny Blansko a.s. Hotel PROBE Český spolek horských průvodců ALPSPORT s.r.o. Horolezecký materiál TRASKO a.s. Weber RADIO ČAS Český rozhlas Brno Časopis Dobrodruh Nakladatelství Jota Obchod ALIQUIS AdventureMenu Moravský kras AV MEDIA Alpský klub Sitting wolf

Tomáš Rusek (*1948)

Vytvořeno: 15. 11. 2012 23:15
Poslední úprava: 15. 11. 2012 23:18

průvodce CK Rajbas, Alpina a ve společnosti důchodce

Tomáš RusekCo nezanechá stopu v hlavě, duši nebo srdci, to nestojí ani za povídání...“

 Dlouhá léta patřil mezi světovou elitu ultramaratonců. Zvítězil na mnoha věhlasných závodech, drží české rekordy v běhu na 24 a 48 h a v přehledu světadílů, kde slavil své běžecké úspěchy, mu chybí pouze Antarktida.

Trocha historie zde

 Tomášovi se dařilo poznávat svět už za méně svobodného období, kdy k cestám využíval svých světových ultramaratonských výkonů a mnohokrát se o své dojmy ze závodů i cest podělil i na našem festivalu (Japonsko, Tajwan, Sahara atd.) V posledním desetiletí vyměnil maratonky za kolo a stal se profesionálním průvocem zajímavých dobrodružných cyklozájezdů. O putování himálajským Sikkimem a Tibetem jsme už na festivalu také slyšeli.

Letos se představí možná i překvapivě. Nečekaně doplnil své prověřené a osvědčené dopravní prostředky o nafukovací člun. Vydal se s ním až na Yukon, kam se chystal již před 15 lety, kdy se měl stát cílem tehdy plánovaného zimního přechodu Berringovy úžiny. Jenže uskutečnění akce ovlivnilo globální oteplování, které zabránilo zamrzání moře. A tak se dozvíme, jak se ryzí vodácký amatér se zkušenostmi jen z Dyje a Jihlávky, musel vypořádat na 600 km Bobřího potoka nejen s peřejemi, shortcuty, větrem, medvědy, komáry, ale i ponorkou, hladem a dalšími nečekanými překážkami.  

(neděle 25.11. kino Blansko, v 10:40 hod. TOMÁŠ RUSEK: ALJAŠKA, na gumových člunech po řekách Nome Creek, Beaver Creek, vnitrozemská delta Yukonu ...)