Pořádá: Horizont Blansko Technická podpora: WW8 expedition group Další pořadatelé: Rajbas
Čajovna a klub Ulita
Audiovisual
KSMB
Kola Novák - vše pro sport... Jsi 380466. návštěvník
Twitter Facebook
Hlavní partneři Portál Jihomoravského kraje Pivovar Černá Hora Jurek S+R Hlavní mediální partneři Lidé a Země HedvabnaStezka.cz Partneři Gatema s.r.o. WARMPEACE TATSUNO Benč Cestovní kancelář Kudrna Pekárny Blansko a.s. Hotel PROBE Český spolek horských průvodců ALPSPORT s.r.o. Horolezecký materiál TRASKO a.s. Weber RADIO ČAS Český rozhlas Brno Časopis Dobrodruh Nakladatelství Jota Obchod ALIQUIS AdventureMenu Moravský kras AV MEDIA Alpský klub Sitting wolf

Miroslav Náplava (*1966)

Vytvořeno: 7. 8. 2012 11:19
Poslední úprava: 7. 8. 2012 11:22

dokumentarista a ředitel festivalu Neznámá země

V roce 1996 spolu s Petrem Horkým pátral v mongolské poušti Gobi po červu Olgoj Chojchojovi, kterého se i jim nepodařilo vyfotit či vyfotografovat. Krátce po návratu však společně založili Sdružení pro cestopisnou dokumentaci Camera Inkognita. Cílem tohoto počinu byla snaha o tvorbu filmového archivu, který by dokumentoval místa, kde dochází k tak dramatickým změnám , že už je možná nikdo neuvidí v jejich původní podobě.

Osobností, která vstoupila do jeho života i práce, se stal Miroslav Zikmund. Legendární cestovatel později spolu s ním a Petrem absolvoval i dvě cesty. Roku 2002 na Cejlon a ještě téhož roku do Kalifornie, kde zorganizovali převoz unikátní pozůstalosti Eduarda Ingriše do Čech.

V Zikmundově Zlíně od roku 1996 sdružení pořádá festival cestovaní, poznávání a sbližování kultur Neznámá země. Součástí akce jsou výstavy, projekce, besedy, koncerty a také udílení prestižní ceny Kantuta (incký název květiny symbolizující nesmrtelnost a také jméno Ingrišova voru).

Autor knih:

  • 1995 Býčí skála aneb jeskyně plná otazníků (společně s Antonínem Přichystalem)
  • 1996 Dvě cesty za archeologií (společně s Petrem Horkým)
  • 2002 Sloni žijí do sta let (společně s Petrem Horkým a Miroslavem Zikmundem)
  • 2004 Plavby „sebevrahů“
  • 2006 Cuba Libre (společně s Petrem Horkým)
  • 2007 Honba za obřím červem a jiná dobrodružství (společně s Petrem Horkým)
  • 2009 Plavby "sebevrahů" - kapesní vydání
  • 2010 Legenda H+Z (editor textu Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda)
  • 2011 Albánie – kráska se špatnou pověstí (společně s Petrem Horkým)

Od roku 2012 je šéfredaktorem iInteraktivního magazínu pro iPady SRDCAŘI.CZ zaměřeného na cestování, dokumenty, fotografie, adrenalin a další "srdcařské" aktivity. V Blansku se představí jako porotce filmové ceny SRDCAŘI.CZ

(pátek 23.11. kino Blansko v 17:00 hod. projekce soutěžních filmů OKEM DOBRODRUHA a udělení ceny SRDCAŘI.CZ)