Pořádá: Horizont Blansko Technická podpora: WW8 expedition group Další pořadatelé: Rajbas
Čajovna a klub Ulita
Audiovisual
KSMB
Kola Novák - vše pro sport... Jsi 382392. návštěvník
Twitter Facebook
Hlavní partneři Portál Jihomoravského kraje Pivovar Černá Hora Jurek S+R Hlavní mediální partneři Lidé a Země HedvabnaStezka.cz Partneři Gatema s.r.o. WARMPEACE TATSUNO Benč Cestovní kancelář Kudrna Pekárny Blansko a.s. Hotel PROBE Český spolek horských průvodců ALPSPORT s.r.o. Horolezecký materiál TRASKO a.s. Weber RADIO ČAS Český rozhlas Brno Časopis Dobrodruh Nakladatelství Jota Obchod ALIQUIS AdventureMenu Moravský kras AV MEDIA Alpský klub Sitting wolf

Olga Šilhová (*1966)

Vytvořeno: 13. 11. 2009 17:47
Poslední úprava: 13. 11. 2009 17:48

VOLNÁ NOVINÁŘKA, ŠÉFKA CK AFRIKAN WAY A FEMISFERY, o.s.

Kromě publicistické činnosti s věnuje pořádání tematických cest do různých zemí Afriky s CK African Way. Publikuje v celé řadě periodik (např. Lidé a Země, Koktejl, iDnes, FotoLife...) a věnuje se přednáškové činnosti. Je zakládající členkou a předsedkyní občanského sdružení Femisphera, které si klade za cíl dokumentovat problematiku života obyvatel třetího světa s důrazem na ženská témata. V této snaze se vydává do míst, o kterých je přesvědčena že i tam média mohou pomoci prostřednictvím článků, fotografických výstav, přednášek či filmu informovat veřejnost a motivovat ji k účelné pomoci.

V rámci publicistické činnosti i v souvislosti s činností CK African Way úzce spolupracuje se svým manželem Václavem Šilhou.

Dokumentární film, který mapuje situaci v oblasti východního Konga. Přes deset let se východní Kongo ocitá uprostřed válečného běsnění, několik generací nezná nic než válku a násilí. Příčinou neštěstí země je paradoxně její bohatství – zejména zásoby coltanu, nerostu, bez něhož se dnes neobejde žádný mobilní telefon ani notebook .Coltanový byznys roztáčí v Kongu spirálu smrti, z níž není úniku. Výsledkem jsou statisíce znásilněných žen a dětí, znásilnění se v pralesích východního Konga stalo masovou zbraní. Lenka Klicperová a Olga Šilhová strávily v Demokratické republice Kongo loni na podzim tři týdny. Cílem bylo dostat se do oblasti východního Konga, do zapadlých vesnic oblasti Bunyakiri, kterou ovládají Hutuové a natočit výpovědi tamních žen, které se stávají často terčem znásilnění. Dokumentaristky se dostaly také do obleženého města Goma, kde navštívily uprchlické tábory.

Dokumentární film režiséra Petra Kašpara Slzy Konga měl premiéru letos v září, na festivalu Ekofilm získal cenu studentské poroty. Nyní obě dokumentaristky natáčejí v Keni.

(pátek 20.11. Kino Blansko, 19:00: Afrika dvou tváří, O. Šilhová, L. Klicperová)