Pořádá: Horizont Blansko Technická podpora: WW8 expedition group Další pořadatelé: Rajbas
Čajovna a klub Ulita
Audiovisual
KSMB
Kola Novák - vše pro sport... Jsi 381043. návštěvník
Twitter Facebook
Hlavní partneři Portál Jihomoravského kraje Pivovar Černá Hora Jurek S+R Hlavní mediální partneři Lidé a Země HedvabnaStezka.cz Partneři Gatema s.r.o. WARMPEACE TATSUNO Benč Cestovní kancelář Kudrna Pekárny Blansko a.s. Hotel PROBE Český spolek horských průvodců ALPSPORT s.r.o. Horolezecký materiál TRASKO a.s. Weber RADIO ČAS Český rozhlas Brno Časopis Dobrodruh Nakladatelství Jota Obchod ALIQUIS AdventureMenu Moravský kras AV MEDIA Alpský klub Sitting wolf

Topi Pigula (*1966)

Vytvořeno: 14. 9. 2010 22:55
Poslední úprava: 16. 9. 2010 18:41

šéfredaktor časopisu TravelFocus

„občas nevěřím svým vlastním očím, hledáčku či monitoru“

Za sebou má bohatou profesní kariéru (důlní zámečník, pomocná síla v kuchyni, kuchař na horské boudě, pedagogický pracovník, dřevorubec, novinář ….), seznámil se s lidmi nejrůznějších povolání i charakterů, od dělníků po politiky. To vše zajisté ovlivnilo jeho pohled na svět a dění okolo nás.

„Mám rád chvíle, kdy mou největší starostí je, kde budu dneska spát a největší radostí, že nemám průjem. Chvíle, kdy jsem odpovědný sám sobě sám za sebe. Prostě chvíle On the road, jak tvrdí román od Jacka Kerouaca, který jsem nikdy nepřečetl“, říká Topi. Asi pak nikoho nepřekvapí, že jeho jméno Topí bylo původně přezdívkou, kterou dostal v jedné z ostravských trampských osad. Mnoho let pod tímto jménem psal a přednášel, nyní je má zapsáno dokonce i v občance.

Na Rajbasu nám přiblíží svou cestu do Mexika:
„Když kdekoli zazní sousloví „spojené státy“, každý si v hlavě automaticky doplní „americké“, neboť jde o zemi hrající významnou roli ve světové ekonomice, politice i bezpečnosti. Ovšem existují i jiné „spojené státy.“ Žije v jich o 209 milionů lidí méně, než v USA, se nimiž mají společnou hranici o délce 3141 km. Tou zemí jsou Spojené státy Mexické, jak zní překlad oficiálního názvu Estados Unidos Mexicanos. Jih země - poloostrov Yucatán - je místem, kde dopadl před 65 miliony let meteorit, jemuž je přisuzován zánik dinosaurů. Kráter, na rozdíl od cenotů, mayských památek, mangrovů či veselého karnevalového rejdění, tu nenajdete.“

Ale hlavně zde bude po tři dny lektorovat Kurz dokumentární fotografie s programem teoretického seznámení s digitální fotografií, praxe v terénu, zhodnocení výsledků zkušeným fotografem, prezentace a hodnocení nafocených snímků. Kurz je vhodný pro kohokoliv, kdo si chce zlepšit své fotografické schopnosti a porovnat „oko“ se „stejně postiženými“.

(sobota: 20.11. Dělnický dům v 15:20, Topi Pigula: Mexiko-Yucatán)