Pořádá: Horizont Blansko Technická podpora: WW8 expedition group Další pořadatelé: Rajbas
Čajovna a klub Ulita
Audiovisual
KSMB
Kola Novák - vše pro sport... Jsi 382719. návštěvník
Twitter Facebook
Hlavní partneři Portál Jihomoravského kraje Pivovar Černá Hora Jurek S+R Hlavní mediální partneři Lidé a Země HedvabnaStezka.cz Partneři Gatema s.r.o. WARMPEACE TATSUNO Benč Cestovní kancelář Kudrna Pekárny Blansko a.s. Hotel PROBE Český spolek horských průvodců ALPSPORT s.r.o. Horolezecký materiál TRASKO a.s. Weber RADIO ČAS Český rozhlas Brno Časopis Dobrodruh Nakladatelství Jota Obchod ALIQUIS AdventureMenu Moravský kras AV MEDIA Alpský klub Sitting wolf

Pavel Blažek (*1975)

Vytvořeno: 26. 9. 2010 15:31
Poslední úprava: 5. 10. 2010 23:41

horolezec a „tak trochu“ polárník

„Kdybychom každý den nepsali zprávu na web, tak bychom už totálně ztratili jakýkoli pojem o čase... a tady na Bajkale musím říct, že i o prostoru. Poslední dny se naprosto slévají v jeden velký guláš pocitů.“

motto: Kdo neriskuje, nežije!

Od dětství ho přitahovali lesy, skály a dálky. Měl štěstí na dobrou partu v turistickém oddíle a rád vzpomíná na tu dobu, kdy jediný zájem byl, kam se pojede o víkendu. V patnácti letech začal lézt po skalách. „Najednou bylo všude tolik skal a hor, na které bylo potřeba vylézt. „Začal jsem jezdit do Adršpachu, na Suché Skály u Turnova, do Tater, Dolomit nebo Alp. Naprosto nezkušený, s výbavou, s kterou bych dnes nešel snad ani na houby. Postupem času přišly takové ty velké výlety. Mexiko, Amerika, Island...“ Hodně času jsem strávil ve Spojených státech amerických, kde procestoval celou západní část USA a podnikl řadu letních i zimních výstupů ve Skalistých horách. Právě kvůli horám se jeho druhým domovem stalo město Denver v Coloradu, odkud je to do hor coby kamenem dohodil. Vedle horolezení se rád věnuje lyžování, snowboardu nebo jízdě na horském kole. Absolvoval přechody chladných mrazivých oblasti (Island, Norsko), ale říká, že se není žádný velký horolezec nebo polárník. Posuďte sami jaké to je strávit 24 dnů na zamrzlém jezeře Bajkal v teplotách až -40 stupňů Celsia. Expedice Bergans Bajkal 2010 proběhla v únoru a březnu 2010, kdy Václav Sůra a Pavel Blažek urazili téměř 650 km při cestě nadél celého jezera. Veškeré vybavení i potraviny si táhli ve sledech za sebou, každý vyrážel se zátěží 108 kg.

Film: KROKEM, JEZEREM, LEDEM režie: Pavel Blažek, Jakub Jurásek, kamera: Jakub Jurásek, Pavel Blažek, Václav Sůra, ČR 2010 43 min.

Dokument o expedici, při níž se Václav Sůra a Pavel Blažek stali prvními Čechy, kteří na délku přešli zamrzlé jezero Bajkal na Sibiři. Současně se tak zapsali do historie jako druhý nejrychlejší přechod jezera Bajkal bez použití psů a tažných padáků. Film dává nahlédnout nejen do průběhu samotné expedice, ale i do příprav, tréninků, myšlenek a očekávání obou účastníků.

Více o expedici

Fotografie

O Pavlovi

(pátek 19.11. Kino Blansko v 19:30 hod. PAVEL BLAŽEK: KROKEM, JEZEREM, LEDEM, doplněno besedou