Pořádá: Horizont Blansko Technická podpora: WW8 expedition group Další pořadatelé: Rajbas
Čajovna a klub Ulita
Audiovisual
KSMB
Kola Novák - vše pro sport... Jsi 382321. návštěvník
Twitter Facebook
Hlavní partneři Portál Jihomoravského kraje Pivovar Černá Hora Jurek S+R Hlavní mediální partneři Lidé a Země HedvabnaStezka.cz Partneři Gatema s.r.o. WARMPEACE TATSUNO Benč Cestovní kancelář Kudrna Pekárny Blansko a.s. Hotel PROBE Český spolek horských průvodců ALPSPORT s.r.o. Horolezecký materiál TRASKO a.s. Weber RADIO ČAS Český rozhlas Brno Časopis Dobrodruh Nakladatelství Jota Obchod ALIQUIS AdventureMenu Moravský kras AV MEDIA Alpský klub Sitting wolf

Jiří Havel (*1938)

Vytvořeno: 1. 11. 2010 10:25
Poslední úprava: 3. 11. 2010 22:29

nezdolný sportovec a majitel CK Vikingtour

Od mládí se věnoval atletice, sjezdovému lyžovaní a horolezectví. Slezl stovky tatranských stěn, od třiceti let se zaměřoval na Sever, lezl v Norsku, na Islandu, na Špicberkách i v Grónsku (Mt. Forel).

Ve čtyřiceti vážně onemocněl a zůstala mu výrazně omezena pohyblivost pravé nohy. I v překonaní zdravotních problémů projevil nezdolného sportovního ducha. Přešel na divokou vodu a splul mnoho vodácky atraktivních řek v Norsku, na Aljašce a na Islandu. V padesáti letech obsadil druhé místo na Polar Cupu, nejtěžším závodu svého druhu na světě: 540 km po řece Tornio Älv – obtížnost WW-V, celé za polárním kruhem. Dvakrát se na kajaku pokusil přeplout Beringovu úžinu. Splnění tohoto velkého snu však zapříčinily administrativní problémy a nepochopení úřadů.

V poslední době se aktivně věnuje cykloturistice a mořskému kayakingu, samozřejmě opět v severských oblastech. Na nedaleké Vysočině každoročně pořádá dva vytrvalostní závody, které jsou určeny pro kamarády horolezce a širokou veřejnost: Horolezecká 24hodinovka na běžkách a Horolezecká 24hodinovka na kole.

Na Rajbasu nám přiblíží svou cestu Ruskem na kole přibližně po polarním kruhu z Archangelska do Vorkuty na evropské straně Polárního Uralu a dále pak do Asie: ústí Obu, město Salechard,někdejší lágry, pastevci sobů kmene Chanti, sibiřské vesničky , nekonečná tajga a skoro žádné cesty…

(neděle 21.11., kino v 11:50 hod., Jiří HAVEL: Polární Ural na kole)