Pořádá: Horizont Blansko Technická podpora: WW8 expedition group Další pořadatelé: Rajbas
Čajovna a klub Ulita
Audiovisual
KSMB
Kola Novák - vše pro sport... Jsi 381047. návštěvník
Twitter Facebook
Hlavní partneři Portál Jihomoravského kraje Pivovar Černá Hora Jurek S+R Hlavní mediální partneři Lidé a Země HedvabnaStezka.cz Partneři Gatema s.r.o. WARMPEACE TATSUNO Benč Cestovní kancelář Kudrna Pekárny Blansko a.s. Hotel PROBE Český spolek horských průvodců ALPSPORT s.r.o. Horolezecký materiál TRASKO a.s. Weber RADIO ČAS Český rozhlas Brno Časopis Dobrodruh Nakladatelství Jota Obchod ALIQUIS AdventureMenu Moravský kras AV MEDIA Alpský klub Sitting wolf

Martin Krajíček (*1983)

Vytvořeno: 20. 10. 2011 16:11
Poslední úprava: 20. 10. 2011 16:31

Přírodovědec, cestovatel a fotograf

Student hydrobiologie, kterému hory (hlavně, ale nejen ty Balkánské) učarovaly. Rád se do nich vydává nejen pro načerpání energie, lepší poznání přátel i sebe, nebo nafocení pár obrázků, ale občas i z výzkumných důvodů.

„Malebné hory a divoká dechovka - dvě esence tvořící to nejlepší, co si pod pojmem Balkán představím“

Do Rumunska a na Balkán jezdí již řadu let a dobře zná tamní hory za všech ročních období. Rád se vrací na známá místa i objevuje nová. Postupně na sobě pozoruje přesouvání zájmu z pouze-hor i k místním lidem, jejich jazyku, kultuře a historii. Je členem Česko-Rumunské společnosti, autorem několika výstav a fotografické publikace Z cest po Rumunsku. Balkán je jeho velkou vášní, ale procestoval i celou Skandinávii a navštívil Island, Thajsko, Írán. Se svými přednáškami a diashow se účastní malýcj promítání i cestovatelských festivalů.

Na Rajbas se přijede podělit o zážitky z několika svých cest do krásných černohorských pohoří Prokletije, Komovi, Durmitor a Bjelasica:

„Vydáme se tam za dlouhých letních dnů, v barevném čase podzimním, i v zimě na sněžnicích. Cestou domů se stavíme v městečku Guča, které každoročně hostí obří festival balkánské hudby. Bandy trumpetistů hrají v ulicích, krásné cikánky tančí na stolech a čevapi, pljeskavica či kubus se vaří na každém rohu.“

(sobota 26.11. Dělnický dům, MARTIN KRAJÍČEK: HORY ČERNÉ HORY a GUČA FESTIVAL)