Pořádá: Horizont Blansko Technická podpora: WW8 expedition group Další pořadatelé: Rajbas
Čajovna a klub Ulita
Audiovisual
KSMB
Kola Novák - vše pro sport... Jsi 382412. návštěvník
Twitter Facebook
Hlavní partneři Portál Jihomoravského kraje Pivovar Černá Hora Jurek S+R Hlavní mediální partneři Lidé a Země HedvabnaStezka.cz Partneři Gatema s.r.o. WARMPEACE TATSUNO Benč Cestovní kancelář Kudrna Pekárny Blansko a.s. Hotel PROBE Český spolek horských průvodců ALPSPORT s.r.o. Horolezecký materiál TRASKO a.s. Weber RADIO ČAS Český rozhlas Brno Časopis Dobrodruh Nakladatelství Jota Obchod ALIQUIS AdventureMenu Moravský kras AV MEDIA Alpský klub Sitting wolf

RUDOLF KRAUTSCHNEIDER (*1943)

Vytvořeno: 29. 9. 2008 21:13
Poslední úprava: 13. 10. 2008 18:30

mořeplavec

Spousta kluků má sny o dobrodružství, o dálkách vonících exotickým kořením, dunících zvuky bubnů divošských rituálů nebo hukotem burácejících vln. Některým takový sen vydrží, ale jen málokdo udělá razantně rozhodující krok do neznáma a sám se na cestu za svými sny vydá. Jedním z nich je muž mnoha profesí Rudolf Krautschneider….

(neděle 23.11. Kino: Poslední pecka na závěr: PLAVBY DO LEDOVÝCH MOŘÍ – RUDOLF KRAUTSCHNEIDER, dřevorubec, jachtař, dobrodruh, mořeplavec, stavitel lodí, spisovatel a dokumentarista)

„Na moře mě to táhlo od mládí a vymohl jsem si to i za minulého režimu, dokázal jsem objet svět prakticky bez velkých prostředků. NA MOŘI JE TEN, KDO TAM CHCE BÝT..“

Narodil se ve Vídni a po válce se s matkou přestěhoval do Znojma. V 16 letech poprvé uviděl moře, které se mu stalo osudným. Plavit se na cizích lodích jej však nebavilo. Lodě začal stavět sám a svérázně se zapsal do historie námořního jachtingu. S první lodí Vela doplul v roce 1976 na Shetlandy. O tři roky později s novou jachtou Polka na Špicberky a v létech 1981 - 1983 na Falklandy. Další lodí byla Polárka, na které absolvoval spolu se dvěma kamarády plavbu kolem Antarktidy. Zatím poslední a jeho největší lodí je replika Magalhaesovy Victorie, pevná dřevěná plachetnice typu „karaka“ z počátku 16. století. Jednou již obeplula svět a jak Ruda říká, její plavba kolem světa nikdy neskončí!

“Lidé se mě často ptají, kde na to beru. Nepiju, nekouřím a to již samo o sobě umožní jednou za deset let cestu kolem světa. A řekněte sami, jíte, když máte hlad? V křesílku u televize, kdy se cpete tím, co lednička dala…?”

V životě vystřídal mnoho zaměstnání a profesí. Živil se jako dřevorubec, pracoval v dolech. Vzdělaní ukončil v sedmé třídě, přesto napsal desítku knih a natočil několik filmů. Některá jeho díla byla přeložena do polštiny, němčiny a angličtiny.

Od roku 1994 začal vozit na „suché“ plavby lidi, kteří chtěli odvyknout závislosti na drogách. Zapojil se také do budování dětských domovů rodinného typu. Děti o prázdninách bere na plavby a jejich šťastný úsměv považuje za svůj největší životní úspěch.

Pochází ze země bez moře a přesto se stal mořeplaveckou legendou.

Knihy a filmy: http://krautschneider.sweb.cz