Pořádá: Horizont Blansko Technická podpora: WW8 expedition group Další pořadatelé: Rajbas
Čajovna a klub Ulita
Audiovisual
KSMB
Kola Novák - vše pro sport... Jsi 381063. návštěvník
Twitter Facebook
Hlavní partneři Portál Jihomoravského kraje Pivovar Černá Hora Jurek S+R Hlavní mediální partneři Lidé a Země HedvabnaStezka.cz Partneři Gatema s.r.o. WARMPEACE TATSUNO Benč Cestovní kancelář Kudrna Pekárny Blansko a.s. Hotel PROBE Český spolek horských průvodců ALPSPORT s.r.o. Horolezecký materiál TRASKO a.s. Weber RADIO ČAS Český rozhlas Brno Časopis Dobrodruh Nakladatelství Jota Obchod ALIQUIS AdventureMenu Moravský kras AV MEDIA Alpský klub Sitting wolf

RAJBAS Прoгулка 2008

Vytvořeno: 3. 10. 2008 19:07
Poslední úprava: 13. 10. 2008 18:30

Jako tradičně a každoročně součástí Rajbas Outdoor Kotlíku dávka podzemního dobrodružství. Vlhko, voda, bláto, lezení, plazení, krápníky a jiné krasové pozoruhodnosti..... Samozřejmě také pravá jeskynní tma !!

Letos se máte možnost podívat do zajímavých míst v okolí Pustého žlebu. V doprovodu zkušených speleologů se můžete vydat na podzemní procházku a ochutnat kouzlo speleologie. Těšit se můžete na:

Horní Suchdolský ponor

Jeskyně je vytvořena v devonských vápencích a pískovcích bazálních klastik a je zcela vyjímečná z pohledu geologické stavby krasu. V současné době (r. 2008 ) dosahují objevné prostory délky 700 m a nejnižší dosud dosažené místo se nachází v hloubce 80 m od vchodu. Kolorační experiment podzemního toku prokázal spojitost s Konstantním vývěrem v Amatérské jeskyni s expozicí průtoku 76 hod. V ponoru jsou dvě cca 20 m hluboké propasti vystrojené stabilními žebři, nízké profily chodeb jsou prohloubeny pro pohyb "po čtyřech". Hlavní tah ponoru vede rovnoběžně se západní geologickou hranicí Moravského krasu.

Jeskyně Němcova I, II a III

Tři jeskyně se nacházejí ve Veselickém žlíbku. všechny tři jeskyně jsou vyvinuty asi 10 m pod náhorní planinou a náleží k nejvyšším jeskynní etáži. Lokality jsou celkem malých rozměrů, zato s unikátní krápníkovou výzdobou, místy i barevnou.

Řečiště

Paleovýtoková jeskyně v Pustém žlebu v místě zvaném Koňský spád. Prostory směřují pod Ostrovskou náhorní rovinu. jeskyně má horizontální průběh a vyniká pěkně vyvinutými erozními tvary a zejména pak unikátním 8m vysokým stalagnátem, který je v největší prostoře jeskyně – Sloupové síni. V jeskyni jsou také vyvinuta typická excentrika.

Sedmnáctka

Je též uváděna jako jeskyně Průtoková. Vytvořena je na výrazné puklině severovýchodně-jihozápadní v délce asi 250 m. Za vstupní částí jenutné překonat úžiny za kterými jsou vysoké prosotry ústící až do skal (tudy je vidět i denní světlo). Nověji objevené části jsou bohatě zdobené, nejmohutnější výzdoba je ve střední části jeskyně. Charakteristické jsou zde zejména rovné stropy. V zadní části jeskyně je Severní dóm ukončený velkým suťovým závalem z dosud neznámého pokračování.

Vybavení , které je zároveň nezbytnou podmínkou přihlášení:

  • gumáky (treková obuv není vhodná)
  • přílba
  • čelovka
  • rukavice - nejlépe nepromokavé gumové
  • oblečení které lze zašpinit, namočit a naprosto zničit a zároveň teplé (funkční spodní prádlo) neb jeskyně i voda mají teplotu kolem 7°C

!!! Velmi důležitá je fyzická zdatnost !!!

Program pragulky jeskyně potrvá i s cestou z místa srazu a přesuny mezi jeskyněmi minimálně 3 hodiny.

Přihlásit se můžete v těchto termínech. každá skupinka může mít maximálně 10 lidí, takže … kdo dřív přijde (tedy pošle přihlášku)....

Termíny Pragulka 2008

Pátek 21.11.2008 19:00Horní suchdolský ponorNěmcovy jeskyně a Řečiště
Pátek 21.11.2008 22:00Horní suchdolský ponorNěmcovy jeskyně a Řečiště
Sobota 22.11.2008 11:00Horní suchdolský ponorNěmcovy jeskyně a Sedmnáctka

Cena pragulky je 200,- Kč (zahrnuje průvodce a pojištění).

Bude placena přímo na místě před vstupem do podzemí.

Pokud máte zájem, vyplňte prosím závaznou přihlášku (stáhnout zde) a zašlete ji na e-mailovou adresu pragulka@yahoo.com, nejpozději do 14.11.2008.

Přihlášku je potřeba vyplnit za každého zájemce zvlášť.

V případě potřeby můžeme půjčit přilbu, ale je nutno tuto skutečnost uvést do přihlášky.

Míst je jenom pár, takže platí, že půjdou ti, co se přihlásí nejdřív.

Po zaslání přihlášky vám zašleme potvrzení a místo srazu na Pragulku.

Dotazy směřujte na email: pragulka@yahoo.com

Kontaktní telefon: 776 093 438 (Šnek)

přihláška