Pořádá: Horizont Blansko Technická podpora: WW8 expedition group Další pořadatelé: Rajbas
Čajovna a klub Ulita
Audiovisual
KSMB
Kola Novák - vše pro sport... Jsi 382373. návštěvník
Twitter Facebook
Hlavní partneři Portál Jihomoravského kraje Pivovar Černá Hora Jurek S+R Hlavní mediální partneři Lidé a Země HedvabnaStezka.cz Partneři Gatema s.r.o. WARMPEACE TATSUNO Benč Cestovní kancelář Kudrna Pekárny Blansko a.s. Hotel PROBE Český spolek horských průvodců ALPSPORT s.r.o. Horolezecký materiál TRASKO a.s. Weber RADIO ČAS Český rozhlas Brno Časopis Dobrodruh Nakladatelství Jota Obchod ALIQUIS AdventureMenu Moravský kras AV MEDIA Alpský klub Sitting wolf

RICHARD JARONĚK (*1969)

Vytvořeno: 9. 10. 2008 16:40
Poslední úprava: 16. 10. 2008 17:20

fotograf, potápěč

„Jestli má mít pro mne fotka význam, tak musí být před objektivem obrovský zubatý predátor, nebo aspoň patnáctitunová velryba“. Zapomeňte na klece nebo ochranné obleky! Někdo ho označuje za potápěče hazardéra. Sám Richard Jaroněk přiznává, že fotografování žraloků je pro něho adrenalinový sport. Ale opravdu si s tajemnými podmořskými obyvateli rozumí. Troufl si objímat se s nevyzpytatelnou barakudou, hrát si s obřími lvouny...

(sobota 22.11. Dělnický dům: RICHARD JARONĚK, ŽRALOK-PRÁVO ZABÍJET A PŘEŽÍT)

„Jsem hrdý, že se v téhle zemi objevil někdo tak tvrdohlavý jako právě Richard. Někdo, kdo věnuje veškerý svůj čas, sílu a prachy do focení“, prohlásil Steve Lichtag na vernisáži výstavy unikátních velkoplošných fotografií.

Fotografie Richarda Jaroňka získaly řadu ocenění na mezinárodních i domácích fotografických soutěžích (např. 1.místo na festivalu PELAGOS 2007 v Římě). Jejich naprosto převažujícím tématem je podmořský svět. Můžeme je obdivovat v autorských knihách, v článcích magazínů i na unikátních putovních výstavách velkoplošných fotografií.

První zkušenosti s potápěním Richard začal sbírat v roce 1990 v Řecku. Fotografovat začal o pět let později s přístrojem na jedno použití. Již s profesionální technikou se zúčastnil mnoha expedic. Vypravil se za kosatkami, lachtany a rypouši do Patagonie v Argentině, za velkým bílým žralokem opakovaně do Jižní Afriky. Pracoval jako fotograf „bílé smrti“ pro film Steva Lichtaga „Carcharias – Velký Bílý“. Na Mosambiku tráví několik měsíců ročně při práci s obrovskými rejnoky-mantami a velrybími žraloky. Fotil a pozoroval zpívající velryby – keporkaky. To zdaleka není úplný výčet míst a cílů jeho cest. Uspořádal několik výstav fotografií mokrého vesmíru „Wet Universe“ a se svou kolekcí Unique Nature pořádá besedy pro školy a dětské skupiny, na nichž se snaží nadchnout mladší generaci pro ochranu přírody.

více